Білі плями та наліт часто зустрічаються і пацієнти чи лікар помічають це під час огляду зіва. Це грудочки невеликого розміру, що утворилися на мигдаликах, мають білий або жовтий колір, які можна розглянути неозброєним оком перед дзеркалом, широко розкривши рот. Часто вони мають густу консистенцію і складаються з гною та білих кров’яних тілець — загиблих мікроорганізмів. Також це може бути сірий або білий наліт на мигдаликах, язичці з переходом на небо та дужки.

Найчастіше це характерний симптом запалення мигдаликів – гострий чи хронічний тонзиліт, мають вірусну чи бактеріальну природу. Як лікуватися дивитесь тут https://led-style.com.ua/?p=33600.

Піднебінні мигдалики або гланди мають пористу поверхню. Поглиблення, що є на них, називаються лакунами. Діаметр лакун теж може варіювати, залежно від статі, віку, індивідуальних особливостей пацієнта, а також давності та виразності захворювання та наявності рубцевих змін у самих мигдаликах. У лакунах затримуються мікроби та віруси. При нормальній роботі імунної системи шкідливі бактерії знищуються, а при ослабленні місцевого або загального захисту організму розвивається стійкий запальний процес лімфоїдної тканини піднебінних мигдаликів інфекційно-алергічного генезу. Погана екологія, стрес, недосипання, перевтома, переохолодження або перегрівання, нераціональне харчування, а також погана спадковість, дисгормональні порушення та інші соматичні захворювання є факторами, що призводять до розвитку хвороби.

Досить часто людина навіть не підозрює про наявність гнійних “пробок” у горлі доти, доки вони не почнуть “виходити” разом з мокротинням при кашлі або чханні.

Білий наліт і плями в горлі та мигдаликахБілий наліт і плями в горлі та мигдаликах

Загострення хронічного або розвиток гострого тонзиліту можна розпізнати за такими ознаками:

  • неприємно пахне з рота, з’явився кислий присмак у роті;
  • спостерігається підвищення температури;
  • періодично виникають хворобливі відчуття під час прийому їжі та ковтання;
  • з’являється біль у горлі, голові, шийній ділянці.

При цьому існує кілька різновидів мікроорганізмів, через які на мигдаликах утворюється білястий наліт, що поступово перетворюється на мініатюрні грудочки – стафілококи, стрептококи, вірус Епштейн-Барра та інші бактерії та віруси.

Окрім цього, фахівці відзначають ще кілька причин, з яких на мигдаликах з’являється білий наліт:

  • молочниця або кандидоз з ураженням зіва та мигдаликів;
  • стоматит з переходом на зів і мигдалики;
  • дифтерія;
  • фарингіт гострий чи хонічний;
  • синусит зі стіканням слизу по задній стінці, яку можна сплутати з нальотом на мигдаликах та задній стінці глотки;
  • порушення роботи травної системи.

Додатковими симптомами будь-якого з вище перерахованих патологій з них можуть стати:

  • свербіж у горлі, що приносить людині почуття дискомфорту;
  • болючі відчуття;
  • постійний кашель, інтенсивність якого проявляється переважно у нічний час доби.

При виявленні хоч одного симптому необхідно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою. Лікувати будь-яке із цих захворювань повинен лікар.

Розібратися в причинах порушення та поставити діагноз зможе лише досвідчений лікар-отоларинголог, у домашніх умовах можна лише припустити наявність того чи іншого захворювання за характером супутніх симптомів.