Відчуття, що німіють руки – це симптом розвитку серйозного захворювання хребта у шийному відділі.

Скарги на оніміння правої чи лівої руки завжди насторожують. Це може бути ознакою дуже серйозних патологій. Наприклад, завжди потрібно виключати ймовірність запалення пахвового лімфатичного вузла. А це, у свою чергу, може бути пов’язане із метастазуванням онкологічної пухлини у регіонарний лімфовузол.

Хоча, на щастя, у більшості випадків у пацієнтів виявляються дегенеративні дистрофічні зміни у хрящових тканинах міжхребцевих дисків. Ось про це ми у статті сьогодні й поговоримо. Як розвиваються, чому призводять до того, що німіють руки. Що робити, щоб перемогти підступну недугу дивіться за посиланням https://nektarnik.com.ua/vid-chogo-nimiye-liva-ruka-prichini-simptomi-i-shho-robiti-yakshho-nimiye-i-zatikaye-liva-ruka/.

Оніміння – що це з погляду медицини?

Давайте подивимося з погляду медицини такий процес, як оніміння. Це суб’єктивне відчуття пацієнта, яке лікар може встановити лише побічно. Для цього проводиться шкірна проба на чутливість. Вона не завжди дає достовірні результати. Дуже часто пацієнт каже, що в нього постійно німіють руки, а під час перевірки виявляється, що чутливість збережена.

За чутливість тих чи інших ділянок тіла відповідає мережа сенсорних аксонів. Вони входять у структуру кожного корінцевого нерва. За ними за допомогою спинного мозку до церебральних структур передається інформація про те, що відчуває ту чи іншу ділянку тіла. У відповідь за моторними типами аксонів передається сигнал про необхідність здійснення тієї чи іншої дії.

Наприклад, ви торкнулися рукою гарячого чайника. Моментально головний мозок отримує від чутливих нервових закінчень, розташованих в епідермісі, інформацію про різке підвищення температури. Також моментально передається імпульс м’язам, які здатні відсмикнути руку. На всі ці реакції йде менше секунди, і ви цього навіть не усвідомлюєте.

А що буде, якщо на якійсь ділянці нервовий імпульс переривається? Головний мозок не отримає сигнал про те, що ви торкнулися гарячого предмета. У вас можуть виникнути серйозні опіки, але ви цього не відчуєте. Відповідно ніякого відсмикування руки не буде.

Це механізм, як працює вегетативна нервова система. Порушення чутливості та оніміння можуть відбуватися на різних рівнях та на різній глибині розташування тканин. Це може бути неповна іннервація м’язів, підшкірного жирового шару, судинної стінки чи епідермісу. І у всіх випадках клінічна картина відрізнятиметься.

Німають руки – це ознака руйнування шийного відділу хребта

Чому німіють руки при остеохондрозі?

Механізм того, як німіють руки:

  • корінцевий нерв піддається компресії на виході через форамінальний отвір хребця;
  • або окремі гілки корінця піддаються тиску з боку протрузії або грижі диска;
  • відбувається часткова дистрофія нервового волокна і вона може повноцінно передавати імпульси у мозку.

Варто звернути увагу, що існує вторинна реакція у відповідь на порушення тонусу судинного русла. При шийному остеохондрозі часто спостерігається зміна у процесі іннервації судинної м’язової стінки. Тканини верхніх кінцівок при цьому починають одержувати недостатню кількість артеріальної крові. Виникає ішемічна реакція із дистрофією на клітинному рівні. Першими під удар потрапляють дрібні нервове закінчення, відповідальні за чутливість.

У пацієнта німіють руки, знижується їхня місцева температура, шкірні покриви можуть виглядати блідими і навіть синюшними. Під час проведення діагностики виявляється серйозний процес дегенеративного руйнування шийних міжхребцевих дисків, і натомість якого розвивається плексит і поразка великих периферичних нервів. Відновлення в таких ситуаціях є дуже тривалим і витратним за фізичними зусиллями.

Якщо у вас німіють руки, це може бути клінічним симптомом одного з наступних захворювань:

  • дегенеративне дистрофічне ураження хрящової тканини міжхребцевих дисків (остеохондроз);
  • протрузія диска з різким зниженням його висоти та збільшенням займаної площі, це друга стадія остеохондрозу;
  • розрив фіброзного кільця (екструзія) та вихід через нього частини пульпозного ядра (грижа) – це 3-я стадія остеохондрозу;
  • нестабільність положення хребців та їх періодичне зміщення щодо один одного з подальшою компресією корінкових нервів, їх відгалужень та твердих оболонок спинного мозку;
  • стеноз і звуження спинномозкового каналу (може бути наслідком викривлення хребта, зміщення хребців або випадання його просвіт міжхребцевої грижі);
  • запальні процеси (у лімфатичних вузлах, у підшкірному жировому шарі, м’язах, твердих оболонках спинного мозку тощо).

Дуже часто німіють руки у пацієнтів, які страждають на ускладнений шийний остеохондроз. У них з часом формується викривлення та неправильна постава. Внаслідок цього відбувається постійне перенапруга м’язового каркаса в області комірної зони. Защемлюються нервові волокна та з’являються ознаки неврологічного неблагополуччя.