Карбамід (сечовина) – найвідоміше азотне добриво.

Використання для підживлення рослин нешкідливе для людського організму.

У мінерального добрива відмінна розчинність та змішування з іншими речовинами. Сечовина добре засвоюється рослинами, а врожайність б’є рекорди під час зборів. Що таке рідка сечовина і для чого вона потрібна читайте тут https://tdazovcable.kiev.ua/yak-pravilno-vikoristovuvati-sechovinu-v-sadu-i-na-gorodi/.

5 Основних правил застосування карбаміду (сечовини) у саду та городі:

  • На відкритому повітрі аміак випаровується. Щоб уникнути його втрат, добрива слід закладати в ґрунт на глибину не менше 3-4 см.
  • Між гранулами карбаміду і свіжопосіяним насінням обов’язково повинен бути прошарок ґрунту. Краще використовувати карбамід разом з калійним добривом.
  • Карбамід з іншими добривами можна змішувати тільки в тому випадку, якщо вони сухі, і лише перед розсіванням, оскільки він збільшує гігроскопічність суміші. Не можна змішувати карбамід із простим суперфосфатом, вапном, доломітом і крейдою.
  • Розчин сечовини при позакореневому підживленні не обпалює листя (5–10 г на 1 л води) на відміну від аміачної селітри. Вже через 48 годин після обприскування карбамідом азот виявляється у складі білка рослин.
  • Зберігають невикористані гранули добрива в сухому місці, оскільки сечовина добре вбирає вологу.

Як правильно використати сечовину в саду?

Позакореневе підживлення сечовиною:

  • Позакореневе підживлення рослин показано культурам при азотному голодуванні та осипанні зав’язей. Вона полягає у обприскуванні зеленої маси розчином сечовини.
  • Для його приготування слід розчинити 5-10 г препарату в 1 л води. Цієї кількості має вистачити на обробку 20 кв.м грядок. Проводити таке підживлення потрібно в ранковий або вечірній час.
  • Якщо у рослин зблідли листя, то при проведенні позакореневої підгодівлі сечовиною на 1 л розчину можна додати 3 г сульфату магнію. Це зробить обробку ефективнішою.
  • Ознаки нестачі азоту: Рослини пригнічені та розвиваються повільно; Листя виростає дрібним і вузьким, блідого кольору або з жовтуватим відтінком; Листові пластини передчасно опадають; Молоді пагони плодових та ягідних культур слабкі, тонкі та без листя; На рослині закладається менше бруньок, ніж зазвичай.
  • Ознаки надлишку азоту: Загальмований розвиток рослин на ранніх етапах зростання; Буйне нарощування зеленої маси у дорослих культур; Велике листя темного забарвлення; Період вегетації помітно продовжується, дозрівання плодів зсувається більш пізні терміни.

Сечовина – добриво, яке обов’язково має бути у господарстві садівника чи городника. Адже вона не лише допомагає підтримати рослини в період росту та плодоношення, а й вирішує інші проблеми, які можуть виникнути при їх вирощуванні.