Стійкий високий кров’яний тиск (гіпертонія) є поширеним захворюванням, яке може призвести до серйозних ускладнень, таких як інсульт, інфаркт, серцева недостатність та захворювання нирок. Щоб контролювати тиск, лікарі рекомендують змінити стиль життя, включаючи впровадження здорового харчування, фізичної активності та зменшення стресу. Але й серед засобів, які допомагають упоратися з високим тиском, можна виділити один простий та доступний продукт – магнезію. Але чи завжди ці ліки можна використати. Давайте розумітися. У цій статті https://varto.org.ua/?p=12167 ви можете дізнатися, як правильно використовувати даний препарат.

Магнезія – це сульфат магнію, а магній необхідний багатьох функцій в організмі, включаючи регуляцію тиску. Його можна отримати з їжі, такої як горіхи, зелені овочі та зерна, а також з додаткових препаратів у формі таблеток чи порошку.

Магнезія та тиск: як це працює?

Магнезія допомагає знижувати тиск з допомогою кількох чинників. Один із них – розширення артерій. Коли ми отримуємо достатньо магнезії, він допомагає розслабляти гладкі м’язи всередині стінок артерій, збільшуючи їх діаметр і дозволяючи крові вільно протікати через них. Це зменшує тиск в артеріях та зменшує навантаження на серце.

Інший спосіб, за допомогою якого магнезія впливає тиск – це регуляція водного балансу організму. Магнезія бере участь в управлінні осмотичним тиском, що означає, що вона впливає на той фактор, який контролює кількість рідини, яка знаходиться всередині та навколо наших клітин. Коли ми одержуємо недостатньо магнезії, це може призвести до затримки рідини у тканинах, що сприяє збільшенню тиску.

Як використовувати магнезію для зниження тиску?

На жаль, використовувати магнезію для зниження тиску допустимо тільки при внутрішньовенних ін’єкціях і лише в особливих випадках.

У деяких статтях в інтернеті ви можете прочитати, що вживання багатих на магній продуктів, таких як горіхи, квасоля, банани, гречка та шпинат допомагає отримувати достатню кількість магнію та підтримувати нормальний рівень тиску. Це не правда. Магній, що надходить з їжею, ніяк не впливає на артеріальний тиск. Тому ніякі біологічно активні добавки (БАД), що містить магній, не допоможуть вам у зниженні та контролі артеріального тиску.

Як магнезія допомагає знизити тиск: переваги та застосування

Побічні ефекти магнезії

Як я вже сказав, що для контролю за артеріальним тиском магнезія використовується виключно внутрішньовенно. Таке введення цих ліків пов’язане з великою кількістю побічних реакцій. Деякі люди можуть відчувати блювання, діарею чи інші проблеми шлунково-кишкового тракту. Також можливе зниження артеріального тиску, який може бути причиною непритомності. Тому, не використовуйте магнезію самостійно як ліки для зниження артеріального тиску, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, щоб він міг визначити вашу клінічну ситуацію і зрозуміти чи потрібно вам вводити магнезію чи ні, міг розрахувати необхідну дозу та повідомити про можливі побічні ефекти.

Як довго потрібно приймати магнезію?

Тривалість використання магнезії залежить від індивідуальної ситуації. Якщо ви використовуєте магнезію як допоміжний препарат для зниження тиску, лікар може порекомендувати вам використовувати її на той період часу, який необхідний вашому організму.

Особистий досвід

Отже, у магнезій дуже вузький пул причин, коли її використовуємо. Глобально, причина одна – це гіпертонічний криз. Тобто, коли відбувається гостре поразка будь-якого органу (серця, мозку, нирок та інших.) і натомість вираженого підвищення артеріального тиску, зазвичай понад 180 і 120 мм рт. ст., але тиск може бути нижчим. У таких ситуаціях правильною лікарською тактикою є внутрішньовенне введення ліків, оскільки такий підхід дозволяє контролювати швидкість зниження артеріального тиску, тому що в деяких ситуаціях його потрібно поступово знижувати, наприклад при гострій нирковій недостатності або гострій гіпертонічній енцефалопатії. А у випадку з магнезією – це негайне зниження тиску нижче 160/105 мм рт. ст., при такому стані як еклампсія або прееклампсія також використовується при HELLP-синдромі. Висновок такий, що окрім акушерської практики використання внутрішньовенного введення магнезії недоцільно, тому при інших життєзагрозних станах (при гострому коронарному синдромі, при розшаровує аневризмі аорти, при набряку легенів та ін) використовуються інші ліки для внутрішньовенного ведення, так як мета по зниженню тиск у різних ситуаціях різна.

Щорічно від хвороб серцево-судинної системи вмирає понад 1000000 чоловік. Майже кожна друга людина не доживає 15 років свого життя. Моя місія як лікаря полягає в тому, щоб знизити смертність від серцево-судинних захворювань у нашій країні. Тому я регулярно виходячи зі своєї лікарської зайнятості проводжу безкоштовні прямі ефіри-консультації для своїх передплатників.