Якщо у вас скисло молоко, не виливайте його. З молочної сироватки, що виділилася, можна приготувати товстий, повітряний і надзвичайно смачний лаваш. Що можна зробити з кислим йогуртом розповідають тут https://violli.kiev.ua/chto-mozhno-sdelat-s-prokisshim-jogurtom/.
Залишіть молоко на добу в теплі. Молоко розділиться на густу кисляку і рідину, яка називається молочна сироватка. Ось вона нам і потрібна для лаваша.
Я дам вам рецепт на один гігантський лаваш, але якщо тісто розділити порівну, можна приготувати два приблизно таких розмірів як в магазині.
500 мл сироватки (коли проціджуватимете, трохи простокваші потрапить у сироватку, ні чого страшного)
- 2 ч. л. дріжджів
- 0,5 ч.л. цукру
- 3 ст. соняшникової олії (якщо додати трохи оливкової олії, буде взагалі казково)
- 800 гр. борошна
- 2 яйця
- кунжут
- сіль 0,5 ч.л.
Дріжджі з цукром розвести в невеликій кількості сироватки, почекати 5 хвилин, поки дріжджі почнуть діяти. Потім насипаємо борошно, сіль, яйця і виливаємо сироватку, що залишилася. Замішуємо тісто.
Беремо велику ємність, у мене це тазик з кришкою, обмазуємо її олією (олії не переборщити) і кладемо туди тісто. Це робиться для того, щоб тісто не прилипало до стінок.
Через годину тісто підійде, дістати його і пом’яти, прибрати назад у ємність на 1:00.
Після дістаємо тісто, ділимо його на дві частини, і на деко формуємо лаваш, накриваємо його пакетиком, щоб ще підійшов. Приблизно 30 хвилин. Далі змащуємо його жовтком і зверху посипаємо кунжутом.
З’їдається такий лавашик дуже швидко. Всім смачного)