Цигун – (правильно вимовляти «чі-гун») – це древнє китайське мистецтво, пов’язане з тай-чі і іноді зване «китайської йогою». Сам термін означає “роботу з енергією (“ци” – енергія, “гун” – дія, робота, вміння)” і по суті своїй є динамічною медитацією. Як і тай-чі, цигун укладає в собі повільні, витончені рухи і статичні пози, супроводжувані духовної концентрацією і дихальними техніками, призначеними для керування потоками енергії, що проходять через тіло. Руху в практиці цигун – загалом, простіше, ніж у тай-чі, їх досить просто освоїти. Але незважаючи на удавану зовнішню простоту, практика цигун – це потужний спосіб покращити своє здоров’я. Більше про спорт та тренування дивіться тут https://karapuzya.com.ua/.

Цигуном можна займатися сидячи, стоячи або лежачи. Ключова ідея – посилити потік енергії в тілі за допомогою комбінацій різних рухів, дихання і концентрації. Для тих, хто займається цигун щодня, він стає буквально другою натурою і дозволяє добірно корегувати свій стан до рівня, що дозволяє підтримувати життєздатність організму протягом всього дня.

Цигун: китайська йога

Практика цигун включає динамічну роботу за трьома напрямами (або «три динамічних впливу»).

Перший рівень впливу – тіло. Слабке тіло сьогодні обумовлено сидячим способом життя сучасного суспільства, і це може обмежити або заборонити потоки енергії або призвести до невиправданої розтраті енергетичного запасу, зниження витривалості і підвищити ризик хвороб або травм. Цигун прищеплює уважне ставлення до свого тіла, фокусуючись на балансі та розподіл ваги тіла в процесі рухів.

Другий рівень впливу – це дихання. Більшість з нас, особливо в стані стресу, дихають уривчасто і з високою напругою в грудях. Цигун працює з абдомінальним (черевним) диханням, розширюючи нижню частину живота на вдиху і скорочуючи її на видиху. Така техніка дихання активує правильну роботу легенів і розслабляє верхню частину тіла. Скорочення діафрагми забезпечує м’який масаж внутрішніх органів.

Третій рівень впливу – це ментальна концентрація. Це найскладніший, але, ймовірно, найбільш важливий рівень цигуна. Сучасне суспільство наповнене різними відволікаючими подразниками, складними ситуаціями, стресовими факторами, які часто перешкоджають нашій здатності отримувати користь з спокійного розуму. Люди, які намагаються освоїти практику медитації, часто здаються, тому що їм здається складним або неможливим концентруватися навіть протягом хвилини. Можна сказати, що налаштування свого розуму на відпочинок, з усуненням усіх турбот і занепокоєнь, навіть протягом коротких періодів на протязі дня, – одна з найбільш важливих речей для здоров’я. Спокійний розум принесе велику користь Вашому розумовому процесу, підвищить пильність і навчить боротися зі стресом конструктивними способами. Глибоке дихання і плавні рухи цигуна сприяють цьому, породжуючи стан розслабленого свідомості.

Цигун: китайська йога

Цигун також володіє біологічними ефектами. Наприклад, глибокі дихальні техніки цигун запускають перехід нервової системи від симпатичного режиму «біжи або бийся» до парасимпатичекому режиму розслабленості, який дає відчуття благополуччя. Рухові практики стимулюють роботу лімфатичної системи, яка відіграє важливу роль у правильній роботі імунітету. Медитація полегшує стрес, що виражається в зміні роботи гормональної системи і стабілізує рівень цукру, своєчасний виведення рідини з організму і підвищує резистентність до інфекційних захворювань.

Дослідження медичних ефектів цигуна вкрай пізнавальними. Наприклад, огляд 36 клінічних досліджень 2009-го року з участю 3,799 пацієнтів у віці старше 55 років показав значну стабілізацію артеріального тиску, знижений ризик падінь і депресивно-тривожних станів серед пацієнтів, практикуючи цигун. Інший аналіз 26-ти контрольованих досліджень показав, що цигун підвищує рівень резистентності білих тіл крові до інфекцій, зміцнює серцевий і легеневу функцію, знижує рівень холістерола і кров’яного тиску. І навіть допомагає пройти наркотичну детоксикацію організму. Дослідження, в якому взяли участь 86 чоловіків, залежних від героїну, показало, що цигун може бути ефективною альтернативою медикаментозної терапії в період детоксикації. Це хороші новини для прихильників духовно-тілесних практик у зміцненні свого здоров’я і тих, хто шукає способи впоратися з хронічним захворюванням без побічних ефектів.

Щоб дізнатися більше, Ви можете зайти на сторінку Інституту Цигуна, некомерційної організації, заснованої у 1983 році з метою просування цигуна як поле для досліджень і освітніх заходів.